Canoe-nase nova kraska a deni vesnice - Aktualizovano foto!

02.11.2012 09:17

Dovoluji si vam predstavit nasi novou canoi,kterou sme mohli poridit diky vasi financni podpore !. Hned na zacatek se priznavam,prokoukli ste me, hlavni duvod pro porizeni lodi je ze jedu na Budget a potrebuju se s ni tudiz dostat domu,myslim 5km/h pres atlantik,nooo...cekejte me z jara 2015 :-).  Tedy Jedna se o vydlabanou lod z jednoho kusu velkeho kmene,tedy z jedineho dilu.Lod se po obrobeni opaly ohnem a to pro ochranu,neco jako barva. Jelikoz jsem chtel nasi krasku odlisit od jinych rozhodl sem se ji trochu nabarvit valecnymi barvami a taky aby jela vic,to se rozumi....No pravda jeden z duvodu je aby nam ji nikdo nepremistil,takle to moc neni mozne. Mozna jste si vsimli ze lod ma zaplaty z hliniku a v podstate vypada stare...ne neni z druhe ruky,jednoduse,kmen ma sve chyby a potrebuje vyspravit praskliny.Nakonec se tyto praskliny vyliji prirodnim dehtem ze stromu a to sme si jiz udelali sami a dost to prodlouzi zivotnost.Hlinikove zaplaty se vyrobi ze stareho hrnce ktery je lepe vycarovat sousedum ze ,z ceho bysme jedli :))))))) Ja sem zaplaty zamaskoval cernou bravou takze vse je ok,i kdyz lod uz neni tak prirodni a original Awajun. Zeleny pruh pak zrychluje lod o 5km v hodine to se rozumi,no a cerveny prouzek nahore,ten slouzi jako hranice vody pokud jede posadka ciste awajun,to se totiz kapacita lodi zvysi na dvojnasobek lod se nenafoukne vsak se do ni vejde az 15 lidi a do potopeni se staci naklonit o 2cm :-) Moc sem si neza prehanel...

Dekuju mooooc vsem kdo jste se ucastnil na Projectu Canoe ! Mam z toho velkou radost ! ...a vase jmena jsem hrde zvecnil na hlavni sedacku,ktera tez nese nazev plzenske skupiny,ktera ma nyni zde svou amazonskou pobocku!

 

Posadka flotily pripravena k plavbe Lionel, Ja, Chose a hosi (zrovna jdou do skoly)

 

 

Hrde sem namaloval valecne barvy a hlavne napsal jmena pratel kdo se ucastnilli...

 

 

 

Kazdou sedacku jsem pomaloval,vzadu je pak upevneni na motor...

 

 

Oprava nedostatku dehtem...

 

 

Prvni Plavba Cianah na Santiagu !, que boniiiiiito !

 

Za velkeho pokriku jsme pak s chlapci,(ktere jsme museli vykopat z posteli) odsmykali canoe do pristavu a hrde zpustili na reku Santiago,nebo mistne tez zvanou Namak (hejno ryb).  Mohu tez s radosti oznamit ze hned pri prvni jizde do sousedni vesnice kmene Uampis na nakup jsme hned meli platiciho pasazera a pak nekolik dalsich zpet,tudiz zacla lod fungovat okamzite !  Z vasi sbirky se vybralo asi o 900 kc vic ,coz je skvele,takze sem za to nakoupil trochu vybaveni a naradi.

 

 

Hotovo !

 

 

V techto dnech sem mel opet dosti prace ,protoze se rozsirilo po vesnice ze opravuju motory a tak mi mistni nosi jednu peke peke za druhou, Vcera sem dokoncil ctvrty motor ,ktery mel padle rozvody,a uz mi chtej vsunout dalsi. Muzu vam rict ze se z fleku muzu uzivit opravami a budu mit prijem jako profesor. Jelikoz mistni tez uctuji vse pro cianah ,ja uctuju motor tez, a 25 solu je smesny pakatel.Jediny mechanik ve vedlejsi vesnici si bere nehorazne vic a pry necha chyby v motoru na brzkou dalsi navstevu :-(((  Dnes  za mnou byly dalsi dva na opravu generatoru a lodi,vsak je musim odmitnout z duvodu casove tisne,musim uz zvednout kotvy,zanechat tu svou praci a vyrobky a hlavne taky me srdce.

 

Dalsi jiz ctvrty stul je vyroben ! Vysledek prace me a mistniho dobrovolnika Papacho.

 

Typicka Comida kmene Awajun,na policku. Zelene banany coby brambory,

ryba ci kure,trochu soli vse pripravene na listu bananu.

 

 

U mensiho stromu v dzungli pri dalsim vylete nedaleko vesnice...

 

Dalsi stul,tentokrat pro kluky do chyse vzadu ,na uceni...

 

 

Nejkrasnejsi veci cele dzungle je asi 15 centimetrovy motyl,

ktery je pobliz policek ci v dzungli a ktereho nahanim celou dobu,

tady sice klidne odpocival,ovsem nerozevrel prekrasne azurove kridla...

Leta uz jakoby ztezka jak je velkej,vsak objektivu prchne snadno.

 

 

Papousek ve vesnicke dzungli,je vsak co by domaci milacek,

totiz jinak by ho mistni ihned sezrali... Co neni u domu,

a je divoke,vsechno je tu sezrane,papousci,tukani,to vse

zije az dal,pobliz vesnic je vse vyloveno...

 

 

Abych napsal neco dalsiho o zivote zdejsim. I kdyz tato vesnice je kontaktovana civilizaci,stale tu u vetsiny obyvatel prevazuje strach z belochu. Vic a vic totiz mezi sebou siri famy ze belosi zabijeji domorodce a jedi je.Samozrejme ti inteligentni co zaji civilizaci si to nemysli ale u jinych co ziji zcela po staru se to musi vysvetlovat stala a stale dokola. Pokud navstivim rodinu na obed ,neco jim dam ci koupim ,povidame vse je ok,kdo me nezna jen z videni dokaze vymyslet neuveritelne pribehy. Treba sem se byl s klukama koupat dal od vesnice ,sli sme skrz policka cakry a pak na plaz uprostred reky,nejaka zena ci dite nas videli rikali po vesnici ze sme byly lovit domorode deti a ze kluci mi v tom pomahaji.samozrejme moc lidi tomu neveri ale po mesici uz je clovek trochu unavenej vysvetlovanim ze urcite evropani nejedi domorodce. Je trochu smesne to vysvetlovat nekomu - kmeni co sam mel kdysi ve sve oblasti lidojedy,tudiz bych si to snad mel myslet ja ne ? Take jim vysvetluji ze to same si myslime my o nich. Oni vychazeji z urcitych udalosti kdy belosi zabili kdesi daleko v centralni amazonii domorodce,je to trochu zahada,nicmene od te doby se to rozsirilo snad uplne vsude. Takze je trochu problem kontaktovat dalsi kmeny a vesnice,ne proto ze sme bily,ale proto ze si automaticky mysli ze sme prisli ze spatnymi umysli.Samozrejme nikdo tu nikdy nevidel belocha ktery by nekoho zabil ci ohrozoval,ale to jim neprijde podstatny... Obcas se vyskytnou nejaky neradi v oblasti,to jsou ale peruanci ci z ekvadoru,ne bily lidi.  Chodi za mnou take se vsemi problemy,protoze mam lekarnu,ovsem  je to trochu marnej boj,vetsinou jim pomuzu s lekama,potom z nich vyleze ze vlastne maji tez byliny co pomuzou,ale z neznamych duvodu jdou proste nejdriv pro leky.  Vecer se chodime koupat do reky,umyt se v hnede vode je denni standart, mame sice neco jako sprchu s cistou vodou,ale je vysoka asi 1m,tak casto volim ocistu v rece vecer. Nejlepsi jsou rana,deti zmizi do skol,dospeli na policka,pak se da trochu odpocinout,jinak je ve vesnici rusno. Nicmene kolem jdouci se hodi ke hrani volejbalu,atak po dlouhe dobe sme si dali peknej vecerni Match! A ze to umi!

 

 

Priprava Ayahuascy starym zkusenym indianem, a my

se pripravujeme dietou...

 

 

Toto se pouziva a pouzivalo na vyrobu salku,naberacek,

jmenuje se tsapa a je to velmi tvrdy matros,vnitrek meky,

co se vydlabe...

 

 

zatim musim letet za zady mam asi 20 deti co mi koukaj pres ranmeno a musim koncit s asi posledni zpravou z vesnice,vse je ok a moc vas pozdravuju!

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět